Veelgestelde vragen

Wat is tandarts voor orthodontie?

Beugelbehandelingen worden in Nederland uitgevoerd door tandartsen en orthodontisten. Tandartsen die zich extra hebben verdiept in beugelbehandelingen noemen zich tandarts voor orthodontie.

Doet een onderzoek en/of behandeling pijn?

Een onderzoek doet geen pijn, hierbij maken we alleen nog maar foto’s en onderzoeken we uw gebit en kaken. In het begin kan een beugel best wel pijnlijk zijn, er gebeurt immers van alles in uw mond. Dat kan daarna ook nog gebeuren bij het overstappen naar een andere beugel of als deze moet worden bijgesteld, maar dat is meestal snel over.

Hoe lang duurt een behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van de beginsituatie van uw gebit. Maar over het algemeen zal de totale behandeling tussen de twee en drie jaar gaan duren.

Kan een volwassen gebit ook gereguleerd worden?

Ja, dat kan. Correcties zijn wel het gemakkelijkste uit te voeren als nog niet alle tanden gewisseld zijn en de patiënt nog in de groei zit. De meeste van onze patiënten komen dan ook voor het eerst als ze een jaar of negen zijn. Maar ook voor volwassenen is het mogelijk om hun gebit te laten reguleren.

Wanneer begin je met een beugel?

Dat kan in principe op elke leeftijd, maar indien een kaakcorrectie nodig is, is het beter om dit op vroege leeftijd te doen, wanneer de patiënt nog in de groei is. In Amerika adviseert men om kinderen al op 7-jarige leeftijd te laten controleren door een orthodontist of tandarts voor de orthodontie. Wij behandelen graag op het juiste moment, het kan dus zijn dat de tandarts voor de orthodontie adviseert om de behandeling nog even uit te stellen.

Wat kost een behandeling/beugel?

Sinds 1 januari 2019 zijn de nieuwe tarieven in de Mondzorg vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Onze kosten zijn dan ook conform de door de Nza vastgestelde regels en codes, de zogenaamde prestatiebeschrijvingen voor de Mondzorg.Lees meer

Hoe houd ik met een vaste beugel mijn tanden schoon?

Het is wel even wennen om een gebit met een vaste beugel schoon te houden. Er blijven namelijk snel etensresten achter zitten. Twee keer per dag met een zachte tandenborstel goed poetsen zoals wordt geïnstrueerd bij het plaatsen van de beugel. Na elke maaltijd even een rager gebruiken, ook deze wordt bij het plaatsen van de beugel geïnstrueerd. Daarbij is het belangrijk een keer per dag te spoelen met het fluoride mondspoelmiddel waarvoor wij bij het plaatsen van de beugel een recept uit schrijven.

Ik speel een blaasinstrument, kan dat nog met een beugel?

Jazeker, maar het zal wel een week of 2-3 wennen zijn voor u de ‘goede toon’ weer te pakken hebt.

Waar moet ik rekening mee houden tijdens het sporten?

U kunt volledig normaal functioneren en sporten. Een uitneembare beugel moet uit worden gedaan tijdens het sporten. Ook tijdens ‘wilde’ buitenspellen is het wijs om de uitneembare beugel even uit te doen. Denk er wel aan om de beugel zo snel mogelijk weer in te doen na de activiteit!

Beïnvloedt een beugel het praten?

Een beugelheeft enigszins invloed op het praten. Bij een uitneembare beugel zal het praten in het begin wat lastig zijn. Door lekker veel te kletsen went het praten met een uitneembare beugel snel! Bij een vaste (plaatjes/slotjes)beugel zult u wellicht in het begin wat irritatie van de wangen en de binnenzijde van de lippen voelen. Dit kan van invloed zijn op de spraak, echter de binnenzijde van de mond past zich altijd aan op de situatie. Ook dit is dus een kwestie van wennen! Het kan ook zo zijn dat na een controle wat gevoeligheid optreedt gedurende een aantal uren.

Mijn beugel is kapot, en nu?

Mocht u (’s avonds of in het weekend) een serieus probleem krijgen met uw beugel, lees dan eerst de TIPS om mogelijk zelf het probleem te verhelpen. Lukt het niet, neem dan de eerstvolgende werkdag direct contact met ons op voor een snelle reparatie-afspraak. Onze agenda is hier altijd op voorbereid. Voor zeer dringende spoedgevallen hebben wij een spoed telefoonnummer: 06 462 716 43. LET OP!! Bel dit nummer alleen wanneer er sprake is van een noodgeval waarbij u niet meer normaal kunt functioneren!

En mijn normale controles bij de tandarts?

De halfjaarlijkse controle bij de tandarts moet gewoon doorgaan, dit is heel belangrijk voor het reguliere onderhoud.

(Hoe) kan ik een afspraak afzeggen/verzetten?

Bent u verhinderd voor een afspraak? Dan dient u deze – uiterlijk 24 uur van tevoren – telefonisch te annuleren/verzetten, anders zien wij ons genoodzaakt om de besproken tijd in rekening te brengen.

Wat mag ik wel en niet eten met een beugel?

U zult (als u een vaste (plaatjes/slotjes)beugel hebt) voorzichtig moeten zijn met het eten van harde en plakkerige etenswaren, bijvoorbeeld: hard stokbrood, kippenboutjes, harde frietjes, lolly’s, pepernoten, dropjes en kauwgom! Het is af te raden om met de voortanden voedsel af te bijten. Ben ook voorzichtig met koolzuurhoudende drank zoals cola en energiedrankjes en fruitdrank zoals appelsap en sinaasappelsap omdat dit de tanden kan aantasten.

Hebt u klachten?

Dat vinden wij uiteraard heel vervelend, maar loop er niet mee door en vertel het ons. U kunt direct contact opnemen met onze praktijk, 0492-574745. Een van onze assistentes staat u direct te woord en maakt zo nodig een afspraak. U kunt ook een e-mail sturen naar klachten@winstar.nl

Aanmelden eerste consult

U maakt gewoon telefonisch een afspraak. Hierbij maken we direct een patiëntkaart aan met uw eerste gegevens. U krijgt dan van ons per post een bevestiging met daarbij ook een anamneselijst (medische voorgeschiedenis) die u, volledig ingevuld, meeneemt naar de eerste afspraak.