De beugelsoorten

Er zijn verschillende soorten beugels. Met elk soort beugel wordt een ander resultaat behaald.

De vaste beugel

Met een vaste beugel (brackets) kunnen de tanden en kiezen – afzonderlijk – in vrijwel iedere gewenste richting worden verplaatst. Deze beugel, ook wel plaatjesbeugel of slotjesbeugel genoemd, is vast op de tanden bevestigd en leidt altijd tot resultaat. Het nadeel van een behandeling met deze beugel is dat de mondhygiëne veel aandacht vereist.

De plaatbeugel

Met een uitneembare plaatbeugel kunnen tanden en kiezen alleen worden gekanteld, dat maakt deze beugel beperkt toepasbaar. Ook kan deze beugel dienen om een bepaalde situatie in de mond te stabiliseren. Deze beugel heeft pas optimaal effect als u de beugel consequent draagt en dit heeft veel invloed op het succes van de behandeling. Voordeel is dat de tanden en kiezen eenvoudiger schoon te houden zijn.

De buitenbeugel

Deze beugel wordt toegepast om de kiezen van de bovenkaak te verschuiven of om deze juist op dezelfde plek vast te houden zodat ze niet verschuiven. Soms is het gebruik van een buitenbeugel niet te vermijden om een goed behandelresultaat te bereiken. Deze beugel word bevestigd achter het hoofd of in de nek en heeft daarom de naam ‘head-gear’.

De blokbeugel

Deze beugel wordt toegepast als er sprake is van een overbeet. De beugel remt de groei van de bovenkaak en tegelijkertijd wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd en heet daarom vaak activator. Soms bestaat deze beugel uit een geheel en soms uit twee afzonderlijke delen voor onder- en bovenkaak, afhankelijk van de situatie in de mond. Deze beugel kan alleen tijdens de groei worden ingezet en beïnvloed de kaakgroei en kan de tanden kantelen.

De activator

Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en drukt de boventanden terug. Tegelijkertijd wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd. De uitneembare beugel doet zijn werk bij het sluiten van de mond en tijdens het praten of slikken.

De retentiebeugel

Deze beugel, ook wel spalk genoemd, wordt toegepast aan het einde van de behandeling. Deze beugel – uitneembaar en/of vast- houdt de tanden en/of kiezen op de juiste plaats zodat ze in de nieuwe stand kunnen vastgroeien. Deze beugel dient voor het behoud van het behaalde resultaat. Twijfelt u of de retentiebeugel nog goed zit? Aarzel dan niet en maak een ‘retentiecontrole afspraak’.

De ‘onzichtbare’ beugel (Invisalign)

Persoonlijke esthetische beleving is een belangrijk aandachtspunt in onze praktijk. Naast de diverse soorten beugels is er voor het verwerken van hele kleine correcties nu de Invisalign beugel. Deze is gemaakt van transparant kunststof en sluit geheel aan op het gebit, waardoor het nauwelijks zichtbaar en voelbaar is in de mond en geen last geeft met praten. De behandelperiode duurt wel wat langer en is ook duurder. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over deze ‘onzichtbare’ beugel.

Aanmelden eerste consult

U maakt gewoon telefonisch een afspraak. Hierbij maken we direct een patiëntkaart aan met uw eerste gegevens. U krijgt dan van ons per post een bevestiging met daarbij ook een anamneselijst (medische voorgeschiedenis) die u, volledig ingevuld, meeneemt naar de eerste afspraak.